The Commuter

 

Ohjaus: Jaume Collet-Serra

Käsikirjoitus: Byron Willinger ja Philip de Blasi

Pääosissa: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill, Elizabeth McGovern, Jonathan Banks

Kesto: 105 min.

Ranska, Yhdysvallat, Iso-Britannia, 2018

 

  THE COMMUTER-  KOHTALOKAS JUNAMATKA

3 tähteä

Espanjalaisohjaaja Jaume Collet-Serran (Ottolapsi, 2009, Unknown, 2011) The Commuteria ei voi ainakaan nähdä junaliikenteen mainoselokuvana. Sen verran täpäriä tilanteita ja hiostuttavia kohtaamisia elokuva  lähijunalla tapahtuvasta, arkisesti alkavasta työmatkasta saa irti.  Vuonna1895 Auguste ja Louis Lumièren Junan saapuminen asemalle-mykkäfilmin, maailman ensimmäisen sellaisen, väitettiin saaneen elokuvan katsojat säntäämään ulos teatterista.  The Commuter kykenee melkein samaan; valkokankaalta kohti syöksyvää junaa on vaikea katsoa paikallaan istuen. Collet-Serra on valinnut elokuvan päähenkilöä, vakuutusmyyjä  Michaelia esittämään vanhan yhteistyökumppaninsa Liam Neesonin, mutta suurimman pääosan esittää juna itsessään. Siinä temppu, jolla The Commuter saadaan erottumaan muista b-luokan toimintaelokuvista.

Vakuutusmyyjä, entinen poliisi Michael (Liam Neeson) on päivittäisellä kotimatkallaan paikallisjunassa. Päivä ei ole mennyt ihan nappiin, 60-vuotias Michael on saanut potkut ja hän murehtii, miten kertoa tästä perheelleen. Junassa Michael kohtaa yllättäen salaperäisen, tuntemattoman naisen (Vera Farmiga), joka haluaa haastaa miehen ja lupaa tästä palkkioksi suuren summan rahaa. Michaelin pitää vain selvittää junaan piiloutuneen matkustajan henkilöllisyys ennen viimeistä asemaa. Tarjous on houkutteleva, tunteehan mies kaikki vakiomatkustajat ja rahahuoletkin piinaavat. Liian myöhään Michael ymmärtää joutuneensa rikollisen salaliiton uhriksi. Pelissä onkin panoksena yhtäkkiä niin hänen oman perheensä kuin kaikkien junassa olevien matkustajien elämä.

The Commuterin käsikirjoitusta ei ole turhalla loogisuudella pilattu, mutta kuvaus ja leikkaus vievät elokuvaa täydellä teholla eteenpäin. Junan ja junamatkustamisen kaikista yksityiskohdista ja irtaimistosta on otettu kaikki irti; harvassa junaelokuvassa on näin voimakasta matkustamisen ja liikkeen tuntua. Tasaisen varmat näyttelijäsuoritukset paikkailevat myös ajoittain ontuvaa käsikirjoitusta. Liam Neeson on ehkä turhankin tutusti väsynyt, mutta tehokas mäiskijä, mutta paikallisjunan muut matkustajat sitäkin uskottavampia ja sopivasti  tuoreita, keskenään erityyppisiä persoonia. Salaperäinen muukalainen, Vera Farmiga ilahduttaa; hänessä on  entisajan hillittyä kohtalokkuutta.

The Commuteriin voi suhtautua kuin puolitoista tuntia kestävään vuoristoratamatkaan, jossa saa päänsä ja mahansa sekaisin, muttei paljon muuta. Sillekin on silti paikkansa ja aikansa, kun kaipaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Mari Lindqvist

 

,