The Disaster Artist

Ohjaus: James Franco

Käsikirjoitus: Scott Neustadter, Michael H. Weber perustuen Greg Sesteron ja Tom Bissellin romaaniin Pääosissa: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Jacki Weaver, Josh Hutcherson & Paul Scheer

Kesto: 104 min

Yhdysvallat, 2017

 

THE DISASTER- NÄIN TEHTIIN MAAILMAN PARAS HUONO ELOKUVA

4 tähteä

Huonoutensa vuoksi kulttileffaksi kohonneen The Roomin tekemisestä on nyt tehty kirjan lisäksi myös elokuva. Voisi kuvitella, että James Francon ohjaama The Disaster Artist vaatisi kulttileffan näkemistä tai vähintään kirjan lukemista. Näin ei kuitenkaan ole, The Disaster Artist (2017) toimii oikein näppärästi omillaan. Komedia kertoo ennen kaikkea kahden sympaattisen, vaikkakin lahjoiltaan vaatimattoman kaveruksen yhteisestä unelmasta ja sen törmäämisestä Hollywood-maailmaan. Unelmat ja todellisuus eivät kohtaa, mutta periksi ei anneta; mahtava hollywood-raina päätetään tehdä omin voimin, maksoi, mitä maksoi. Golden Globe -palkinnon sekä ehdokkuuden Screen Actors Guildin palkintogaalassa pääosastaan itse ohjaamassaan elokuvassa napannut James Franco on valinnut toiseen pääosaan veljensä Dave Francon. Täysin toisilleen vastakohtaista aisaparia ei veljeksiksi tässä elokuvassa uskoisi. Raadollisen hauskat karikatyyrit saavat etenkin liikkuvan kuvan parissa työskennelleet hihittelemään ja ajoittain tunnistamaan hahmon sieltä ja täältä; jos ei itseään niin vähintään kaverin kaverin. Tätähän se elokuvan tekeminen pohjimmiltaan on; mahtipontista oman planeetan luomista, kuten päähenkilö  Tommy Wiseau elokuvassa uhoaa.

Nuori näyttelijänalku,  Greg  Sestero (Dave Franco)  näyttelee harrastajateatterissa pikkukaupungissa. Siellä hän tutustuu Tommy Wiseau- nimiseen (James Franco) salaperäiseen kollegaan, joka houkuttelee hänet mukaansa Los Angelesiin. Kukaan ei tunnu tietävän, mistä Tommy on kotoisin, minkä ikäinen hän on ja mistä hän ammentaa loppumattomat rahansa. Ystävyksillä on kuitenkin yhteinen unelma; he haluavat Hollywood-tähdeksi hinnalla millä hyvänsä. Koska L.A ei heille lämpene, miehet alkavat tehdä Tommyn rahoilla omaa leffaa. Tommy kirjoittaa mielestään loistavan käsiksen ja haluaa tietysti myös ohjata ja näytellä pääosan. Toiseen pääosaan hän värvää luonnollisesti Gregin. Gregille tarjoutuu myös muita työkeikkoja, mutta Tommy onnistuu mustasukkaisuuttaan pilaamaan hänen vähäisetkin mahdollisuutensa näyttelijänuraan, naisjutuista puhumattakaan. Unelma silti elää, ehkä Tommyn suurilla rahoilla saadaan tehtyä mahtava Hollywood-spektaakkeli, vaikka lahjoja ei miehille liikoja ole suotukaan.

James Franco on totisesti osannut olla itseironinen niin näyttelijävalinnoissaan kuin omassa roolissaankin. Muissa avainrooleissa nähdään Hollywood-kärkeä Seth Rogenista Sharon Stoneen. Leijonanharjainen, tuulikoneeseen hurahtanut, näyttelijänä ja ohjaajana surkeaakin surkeampi, mutta kovasti itseensä tyytyväinen Tommy on niin terävästi piirretty hahmo, että harvoin katsomossa on näin hupaisaa. Myös se, miten rakennetaan ehkä maailman surkein käsikirjoitus havainnollistetaan elokuvissa herkullisesti. Elokuvan loppukohtaus, jossa rinnastetaan oikean The Roomin kuvia The Disaster Artistin vastaavien kanssa, osoittaa lopullisesti kuinka tarkkanäköisestä ja ikuisia yrittäjiä symppaavasta elokuvasta on kyse. The Disaster Artist on kuin elokuvamaailman The Spinal Tap; hauska, mutta ei pohjimmiltaan ilkeästi naurava. Vaikka maailman parhaaksi suunnitellusta elokuvasta tulisikin maailman huonoin, ainakin se herättää tunteita ja huomiota. Niin valmistuttuaan kuin etenkin tekovaiheessa, unelmien vielä ollessa vaaleanpunaisia.

Mari Lindqvist

,